Rosu si negrucumpara acumRoşu şi negru (franceză La rouge et le noir, subtitlu: „Cronica anului 1830”) este un roman psihologic, în două volume, scris de Stendhal (Henri-Marie Beyle) şi publicat în 1830. Acţiunea se desfăşoară în perioada septembrie 1826 – iulie 1831 şi relatează încercările unui tânăr de a-şi depăşi condiţia socială de ţăran ptrintr-o combinaţie de talent, muncă, decepţie şi ipocrizie, doar pentru a se găsi trădat de propria pasiune. (Wikipedia)

Un roman deopotriva tulburator si moralizator, Rosu si negru al lui Stendhal reprezinta un punct de pornire al realismului francez. Eroul, un tanar care traieste drama orginii sale nenobile, se zbate de-a lungul romanului intre iubire incandescenta si ratiune cutremuratoare. Precum vinovatii fara vina, este marginalizat de aristocratia exclusivista a Frantei secolului XIX care judeca individul dupa numele, lipsit sau nu de greutate, pe care-l purta. Autorul ne etaleaza, intr-o fina analiza psihologica, metamorfoza adolescentului imbatat de vise marete in maturul dominat de ambitia autoafirmarii in circumstante coplesitoare. Ni se asterne in fata o minte sclipitoare care se autoeduca si isi mobilizeaza toate fortele spre a accede la o treapta sociala superioara. Antrenat de propria vointa, pe de-o parte, si de societatea ostila, pe de alta, personajul central al romanului indura reprimarea iubirii sincere in favoarea cele interesate, isi sustine o falsa vocatie (cea de preot), se invaluie in ipocrizie pentru a se integra in inaltele cercuri sociale pariziene, se afla intr-o continua si chinuitoare autoanaliza prin care cauta sa-si creeze identitatea capabila de a-l smulge de sub stigmatul obarsiei.
Rolul moralizator al romanului este relevat de modul in care autorul isi pedepseste eroul, desi in multe randuri il zugraveste cu reala compasiune, si anume, ii daruieste reusita insa nu si puterea de a o accepta. Julien Sorel se-ncadreaza in tipologia luptatorilor insa, dupa opinia mea, nu a invingatorilor.
Un aspect pe care eu il gasesc interesant este semnificatia titlului acestui roman. Cele doua culori simbolizeaza iubirea, pasiunea (rosu) si respectiv moartea (negru). O explicatie interesanta ofera in acest sens si Wikipedia, si anume, rosul si negrul sunt culorile ruletei, ceea ce ar suprapune vietii eroului ideea unui joc de noroc.

Nota : Coperta prezentata la cartea Stendhal - Rosu si negru are caracter informativ si pot exista diferente intre aceasta si coperta de carte pe care o veti gasi pe site-ul care face disponibila achizitionarea cartii. Informatiile prezentate la cartea de mai sus pot fi preluate doar in cazul in care la sfarsitul recenziei nu se gaseste sintagma ' Recenzie originala. '